Fyn – midt i verden

Museets hovedudstilling giver dig et tankevækkende blik på Fyn og Odense gennem årtusinder.

Her får du den fynske fortolkning af Danmarkshistorien serveret med en mangfoldighed af genstande og fortællinger om personer og begivenheder, der alle har sat spor i historien og indimellem fået den lille ø på verdenskortet.

Film, lyd og interaktive elementer danner en stemningsfuld ramme om de ca. 2000 genstande og fortællinger i den smukt scenograferede udstilling. Udstillingen strækker sig over to etager og tager dig med gennem 11 vidt forskellige temaer.

Udstillingen i detaljer

Fynsk frugt og stærk industri

Frodig muld, mildt klima og en blomstrende frugtavl gav Fyn tilnavnet ”Danmarks have” og satte gang i produktionen af konserves og drikkevarer. Mød Dagmar Andreasen, der skabte Rynkeby Mosteri, og andre industrigiganter som for eksempel motorfabrikant Thomas B. Thrige. Vi kommer heller ikke udenom det store Lindø Skibsværft.

Kan en gryde fortælle historie?

Tag over hovedet, varme og mad på bordet har været det vigtigste for mennesket gennem årtusinder. Hvad er vigtigst for dig? Udstillingen giver tankestof til din egen nutid og lægger med sine udstillede hverdagsting fra bolig og madlavning op til refleksion og en god snak.

Den ældste dansker er fra Fyn

Ved indgangen til udstillingen møder du det ældste kranie, der er fundet i Danmark. Det stammer fra en mand, der druknede i en mose på Fyn for 10.000 år siden. Måske gik han gennem isen en vinterdag? Måske blev han ofret til guderne? Der var engang, hvor tro og ritualer var helt anderledes end i dag.

Fyn i verden på godt og ondt

Minderne om den tyske besættelse er stærke, og i Odense var modstandskampen heftig. Det vidner en særlig tysk pistol i udstillingen om. Dens skud skabte optøjer i Odense og fik Hitlers blik til at rette sig mod Danmark. Fyn er en del af den store verden, også når krig og terror hærger.

Din udsigt til verden

Titlen på udstillingen Fyn – midt i verden er inspireret af en anekdote om en dame fra Drejø, der sagde til præsten: ”Er det ikke fantastisk, at Drejø ligger midt i verden?” Han spurgte, hvad hun mente med det, og hun svarede: ”Jamen, der er jo lige så langt fra Drejø til Ærøskøbing og Rudkøbing og Svendborg, så den må jo ligge midt i verden!”

Dit verdensbillede vil altid være farvet af dit ståsted i livet.

Åbningstider på Møntergården

Finder du her.