100-året for Genforeningen

med Sigurd Barrett

Den 15. juni 1920 fik Danmark overdraget Sønderjylland, der som bekendt var blevet tabt i 1864. Genforeningen fejres i hele Danmark dette år.
Sigurd Barrett skulle have spillet 100 koncerter i hele Danmark i anledning af 100-året for Genforeningen. Nogle af koncerterne nåede at blive afholdt – men så opstod coronakrisen.

Nu får Odenses skoler muligheden for at høre Sigurd formidle historien om Genforeningen i et nutidigt perspektiv – online!

Lyt med – og se det hele – ved at trykke her.

– pssst! Det er gratis!

Vil du synge med når Sigurd går live?
– Så hent de samlede sange her.

De åbner i en pdf – lige til at printe ud!

Voksen viden – fynske fortidsminder
Undervejs i live-koncerten med Sigurd, stilles der om til festlige markeringer af Genforeningen. Historie-eksperter hjælper ham med at fortælle den fynske vinkel på Genforeningen, og vores museumsinspektører Sissel Bjerrum Fossat og Michael Borre Lundø, der vil stå klar i Allesø ved en nyfunden genforeningssten.

Michael Borre Lundø er tilsynsførende for fynske fortidsminder – og heriblandt også de mindesmærker, der markerer Genforeningen. Genforeningsstenene fortæller historien om, hvordan lokale kræfter i glæde over genforeningen med Sønderjylland valgte at rejse sten og mindesmærker over hele Danmark for at markere fællesskabet. I 2020 fandt en privatperson en hidtil ukendt genforeningssten i Allesø! Stenen flyttes i løbet af denne uge til et mere synligt sted på et grønt anlæg nord for Allesø Kirke, så den er klar på dagen for 100-året for Genforeningen.

Synes du også at det ville være spændende at høre mere, så se eventuelt vores arrangement Kundskab&Kaffe 6: Genforeningens Mindesten, som er arrangeret sammen med Folkeuniversitetet i Odense.