Thriges Kraftcentral

Her er en oplevelse for maskin-nørder i alle aldre. Når dørene åbner én gang om måneden, træder du direkte ind i historien om industrien og elektronikkens barndom i Odense. Du kan mærke drønet og svundne tiders duft af olie, når den 100 år gamle, unikke dieselmotor starter, og du kan blive klogere på en berømt odenseaner: storfabrikant Thomas B. Thrige.

OBS! Thriges Kraftcentral ligger kun 1 km fra selve Møntergården.
Du finder den på Buchwaldsgade 33.

Den lille, fredede industribygning fra 1916 danner en stemningsfuld ramme om den store, gamle dieselmotor. Her finder du et unikt industrielt interiør med et mylder af historiske måleinstrumenter, ledninger og knapper fra en svunden tid.

Udstillingen i Detaljer

EN MÆGTIG MASKINE

Når Danmarks ældste, kørende B&W-dieselmotor vækkes til live, sker det med et drøn, så du både hører og mærker historien. Den 100 år gamle motor er 4 meter høj, vejer 57 tons og har 500 hestekræfter. Sammen med to dampturbiner leverede motoren engang strøm og varme til det omgivende fabrikskompleks og Skibhuskvartér.

HØJSPÆNDING

Midt i det bevarede interiør finder du en lille udstilling. Den fortæller om et vigtigt kapitel i byens historie og den odenseanske storfabrikant Thomas B. Thrige, der engang producerede motorer, dynamoer og transformatorer til hele Danmark og verden. Dengang var Odense den vigtigste industriby i Danmark næst efter hovedstaden.

EN PERSONLIG OPLEVELSE

Når du besøger Thriges Kraftcentral, møder du dygtige folk, der har viden om historie og teknik. Først giver en af museets rundvisere dig en introduktion til stedet, og derefter starter en gruppe af frivillige dieselmotorkyndige den store maskine. Til sidst er der plads til selv at se nærmere på det hele og stille alle de spørgsmål, du vil!

EN VIGTIG BYHISTORIE

Ved Kraftcentralen kan du også gå en tur i det gamle fabriksområde, som engang var en af byens største arbejdspladser. I dag bliver de gamle industribygninger brugt til andre erhvervsformål, men på skilte på bygningerne kan du læse, hvad de oprindelig var til.

Du kan også læse mere om fabriksanlægget på Historisk Atlas.dk

Praktiske Oplysninger

Åbningstid & besøg
Fra Marts 2023 har Kraftcentralen igen åbent kl. 10-12 første lørdag i hver måned (undtagen januar og juli)

Dørene åbner kl. 10 og den store motor startes efter en kort introduktion.

Vil du vide mere?

Besøg de frivilliges egen hjemmeside og læs mere om kraftcentralens og dieselmotorens historie.