Odense
Vikingernes By

Nonnebakken er UNESCO Verdensarv og cementerer dermed, at Odenses 1000 år dybe rødder er centrale i fortællinger fra vikingetidens Danmark, og som har sat betydnings-fulde aftryk på byen.

Byens navn bærer historien om vikingegudernes konge, Odin. Dybt under jorden ligger resterne af en kongelig vikingeborg. I domkirkens krypt kan du se skelettet af nordens sidste vikingekonge.

Følg med ud i byen, når vi sætter spot på hele byens vikingetid.

VIKINGERNES BY

UNESCO VERDENSARV

Odenses 1.000-årige vikingeborg Nonnebakken er med sin centrale rolle i dannelsen af det danske rige og i sin fysiske størrelse Odenses absolut største og væsentligste fortidsminde. Borgen ligger velbevarer under jorden og er nu Fyns første UNESCO Verdensarv. Den blev i 980 opført af den danske konge Harald Blåtand som én af fem danske borge. I dag kaldes den ”Nonnebakken” og kan anes som en svag forhøjning. I vikingetiden var borgen 180 meter i diameter og 5 meter høj med vold og palisade.

VIKING-VANDRERUTE

Kom med på vandretur i vikingernes fodspor langs Odense Å og ind i vikingetidens Odense. Oplev hvordan vikingerne har efterladt sig spor gennem landskabet. Hør fortællinger om kongemord, ofringer, handel, transport og magt, som har fundet sted lige her for over 1000 år siden.

Vandreruten er 15 km lang med start i Åsum. Den løber i smukke omgivelser langs Odense Å til Odense centrum og derefter retur til Åsum. En kortere tur er mulig med 7,5 km fra Åsum til Odense by.

Vikingeruten er støttet af Nordea Fonden og en del af Historiske Vandringer

PÅ SPORET AF VIKINGETIDEN

Tag med fem historieeksperter på opdagelse efter vikingetidens by, der er vævet ind i nutidens urbane landskab. Download og print kortet og få deres personlige fortællinger om byens ældste, gemte tidslommer, mens du bevæger dig rundt i Odenses gader.

DIGITALE BYVANDRINGER

Tag på byvandring og blive klogere på vikingetiden lige når du har lyst. På appen ”USEEUM” kan du downloade podwalken ”Skygger Odins By”, en gådejagt for børn: ”Mordet på Knud”, og den digitale byvandring ”Den tidlige by”.


HVORDAN:
Download appen USEEUM på din smartphone. Find “Møntergården”, vælg mellem de forskellige byvandinger. Husk høretelefoner!

Kan bruges på både Android og iOS

UNDERVISNING OM VIKINGEBYEN

Alle skoleelever i Odense bør kende vores vigtige vikingehistorie! Tag dine elever med på en aktiv og legende vandring gennem byen med det lille vikingeskib ”Mønterdragen”, lad dem opleve den digitale gådejagt ”Mordet på Knud”, prøv ”Ringborgsspillet” eller brug et af de andre undervisningsforløb om vikingetiden.