Odense
Vikingernes By

Odense har 1000 år dybe rødder, der er vokset sammen med centrale fortællinger fra vikingetidens Danmark og som har sat betydningsfulde aftryk på byen.

Byens navn bærer historien om vikingegudernes konge, Odin. Dybt under jorden ligger resterne af en kongelig vikingeborg. I domkirkens krypt kan du se skelettet af nordens sidste vikingekonge.

Følg med ud i byen, når vi sætter spot på hele byens vikingetid, og find sommerens aktiviteter her på siden.

VIKINGERNES BY

VIKINGEAKTIVITETER SOMMER 2022

Hele sommeren fejrer vi, at Odenses skjulte vikingeborg, Nonnebakken, er nomineret til at blive Unesco Verdenskulturarv.

Vi har flere aktiviteter i løbet af sommeren, der sætter fokus på Odenses vikingehistorie.

Du skal have billet til Møntergården, for at deltage i arrangementerne.
Enkelte byvandringer har en særpris.

UNESCO VERDENSARV

Midt i Odense, dybt under jorden ved Munkemose, ligger resterne af en vikingeborg, der i 980 blev opført af den danske konge Harald Blåtand som én af fem danske borge. I dag kaldes den ”Nonnebakken” og kan anes som en svag forhøjning. I vikingetiden var borgen 180 meter i diameter og 5 meter høj med vold og palisade. Nonnebakken er sammen med de fem andre borge nomineret som Unesco Verdenskulturarv.

NONNEBAKKEN – FUND OG FREMTID

På Møntergården kan du se de genstande, som arkæologerne har fundet på vikingeborgen Nonnebakken, blandt andet en meget sjælden fibel med en valkyrie.

Samtidig kan du via film og plancher blive klogere på historien om borgen, få den nyeste viden om undersøgelserne på stedet og læse om fremtidsplanerne for Odenses vigtigste fortidsminde.

*Billede: Sune Elskær

PÅ SPORET AF VIKINGETIDEN

Tag med fem historieeksperter på opdagelse efter vikingetidens by, der er vævet ind i nutidens urbane landskab. Download og print kortet og få deres personlige fortællinger om byens ældste, gemte tidslommer, mens du bevæger dig rundt i Odenses gader.

DIGITALE BYVANDRINGER

Tag på byvandring og blive klogere på vikingetiden lige når du har lyst. På appen ”USEEUM” kan du downloade podwalken ”Skygger Odins By”, en gådejagt for børn: ”Mordet på Knud”, og den digitale byvandring ”Den tidlige by”.


HVORDAN:
Download appen USEEUM på din smartphone. Find “Møntergården”, vælg mellem de forskellige byvandinger. Husk høretelefoner!

Kan bruges på både Android og iOS

UNDERVISNING OM VIKINGEBYEN

Alle skoleelever i Odense bør kende vores vigtige vikingehistorie! Tag dine elever med på en aktiv og legende vandring gennem byen med det lille vikingeskib ”Mønterdragen”, lad dem opleve den digitale gådejagt ”Mordet på Knud”, prøv ”Ringborgsspillet” eller brug et af de andre undervisningsforløb om vikingetiden.