Odense
Vikingernes By

Odense har 1000 år dybe rødder, der er vokset sammen med centrale fortællinger fra vikingetidens Danmark og som har sat betydningsfulde aftryk på byen.

Byens navn bærer historien om vikingegudernes konge, Odin. Dybt under jorden ligger resterne af en kongelig vikingeborg. I domkirkens krypt kan du se skelettet af nordens sidste vikingekonge.

Følg med ud i byen, når vi sætter spot på hele byens vikingetid, og find sommerens aktiviteter her på siden.

VIKINGERNES BY

UNESCO VERDENSARV

Midt i Odense, dybt under jorden ved Munkemose, ligger resterne af en vikingeborg, der i 980 blev opført af den danske konge Harald Blåtand som én af fem danske borge. I dag kaldes den ”Nonnebakken” og kan anes som en svag forhøjning. I vikingetiden var borgen 180 meter i diameter og 5 meter høj med vold og palisade. Nonnebakken er sammen med de fem andre borge nomineret som Unesco Verdenskulturarv.

TALK // Kan man mærke vikingetiden?

Hvordan kan vi mærke vikingetiden og et steds historie, og hvordan kan arkæologi og kunst arbejde sammen, når menneskers fantasi skal sættes i gang og historien skal formidles?

I august går billedkunstner Erik Peitersen – sammen med Giersings Realskole – i gang med et længerevarende projekt, som skal finde sted på Nonnebakken. Han har ladet sig inspirere af den historie og fortælling som ligger gemt under græsset – en fortælling om en anden tid med vikingeborge, store konger og et verdensbillede, der var fjernt fra vores.

Denne aften vil forskningscenterleder og ph.d. Mads Runge og billedkunstner Erik Peitersen indgå i en samtale om kunsten, arkæologien og historien.


Dato og tid: 18. august kl. 19-21

TALK // Kan man forstå vikingetiden?

Hvilke fortællinger og sagaer fortalte vikingerne hinanden, og hvordan kan vi tolke og forstå dem i dag?

Vikingetidens fortællinger, sagn og myter er i høj grad i live iblandt os den dag i dag. De danner fundament for en lang række underholdning i populærkulturen, deres billedsprog er indskrevet med blæk i vores hud og vores fælles kulturelle identitet er i høj grad defineret af vikingernes standhaftighed og styrke.

Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen og forsker i førkristen nordisk religion Simon Nygaard tager en snak om myter versus facts, nordisk mytologi versus kristendom og fund versus tolkning og hjælper os med at belyse og forstå den historie, som ligger gemt i vores byer og lige under vores fødder.


Dato og tid: 25. august kl. 19-21

NONNEBAKKEN – FUND OG FREMTID

På Møntergården kan du se de genstande, som arkæologerne har fundet på vikingeborgen Nonnebakken, blandt andet en meget sjælden fibel med en valkyrie.

Samtidig kan du via film og plancher blive klogere på historien om borgen, få den nyeste viden om undersøgelserne på stedet og læse om fremtidsplanerne for Odenses vigtigste fortidsminde.

PÅ SPORET AF VIKINGETIDEN

Tag med fem historieeksperter på opdagelse efter vikingetidens by, der er vævet ind i nutidens urbane landskab. Download og print kortet og få deres personlige fortællinger om byens ældste, gemte tidslommer, mens du bevæger dig rundt i Odenses gader.

DIGITALE BYVANDRINGER

Tag på byvandring og blive klogere på vikingetiden lige når du har lyst. På appen ”USEEUM” kan du downloade podwalken ”Skygger Odins By”, en gådejagt for børn: ”Mordet på Knud”, og den digitale byvandring ”Den tidlige by”.


HVORDAN:
Download appen USEEUM på din smartphone. Find “Møntergården”, vælg mellem de forskellige byvandinger. Husk høretelefoner!

Kan bruges på både Android og iOS

UNDERVISNING OM VIKINGEBYEN

Alle skoleelever i Odense bør kende vores vigtige vikingehistorie! Tag dine elever med på en aktiv og legende vandring gennem byen med det lille vikingeskib ”Mønterdragen”, lad dem opleve den digitale gådejagt ”Mordet på Knud”, prøv ”Ringborgsspillet” eller brug et af de andre undervisningsforløb om vikingetiden.